EEN GEZOND GEWICHT & MEER ENERGIE door cool!

Bij ons is er de mogelijkheid deel te nemen aan het leefstijlprogramma Cool, onderdeel van GLi.

Coaching op Leefstijl

Draaien aan de leefstijlknoppen

GLi, de Gecombineerde LeefstijlInterventie, laat je ontdekken aan welke leefstijlknoppen jíj kunt draaien voor een gezonder gewicht en meer energie. Op een duurzame en verantwoorde manier met mij op pad naar de vitaalste versie van jezelf!

CooL is een onderdeel van de GLI en staat voor Coaching op Leefstijl en behoort tot een van de vormen van de gecombineerde leefstijlinterventie die vergoed wordt door de zorgverzekeraar en kost jou dus niets. Dit programma wordt alleen door gekwalificeerde leefstijlcoaches gegeven.

Heb jij al geruime tijd moeite om een gezond gewicht te bereiken? Wil je gezonder gaan leven, en ben je op zoek naar handvatten voor hoe je dat doet? Wil je je graag fitter voelen? Wil je voorkomen dat je medicatie moet gaan gebruiken? Of heb je al medicatie en wil je daar graag vanaf? Ben je bereid om zélf hard aan de slag te gaan om je leefstijldoelen te bereiken, en heb je daarbij behoefte aan advies, inspiratie en begeleiding? Verlang je naar een gezond gewicht en een fitte, frisse & vitale versie van jezelf? Dan is dit je kans om een blijvende verandering te realiseren!

Coachingsgesprek
Cool / GLi leefstijlcoach

Voor wie is de interventie en hoe kan iemand deelnemen?

Alleen volwassenen met overgewicht en een extra risicofactor of obesitas komen in aanmerking voor een gecombineerde leefstijlinterventie die vergoed wordt vanuit de basisverzekering en jou dus niets kost behalve motivatie.

De criteria nog even op een rijtje:

  • Je bent ouder dan 18 jaar en hebt een BMI tussen de 25 en 30 met daarbij een extra verhoogd risico voor hart- en vaatziekten of diabetes mellitus type 2 óf je hebt een ernstig vergrote buikomvang (≥ 102 cm bij mannen en ≥ 88 cm bij vrouwen).
  • Je ben ouder dan 18 jaar en hebt obesitas. Dat betekent een BMI van ≥ 30. 
  • Je hebt voldoende motivatie om het complete CooL-programma van 2 jaar te doorlopen.
  • Je hebt voldoende beheersing van de Nederlandse taal

Wat is BMI?

De BMI is een index die de verhouding tussen lengte en gewicht bij een persoon weergeeft. De BMI wordt veel gebruikt om een indicatie te krijgen of er sprake is van overgewicht of ondergewicht.

Op de website van het voedingscentrum kun je je BMI berekenen

Hoe kun je deelnemen?

Deelname aan een gecombineerde leefstijlinterventie die vergoed wordt vanuit de basisverzekering is enkel mogelijk na doorverwijzing van de huisarts.

Let op! Ben jij bij Menzis verzekerd dan wordt het programma niet helemaal vergoed. Je krijgt van mij een factuur die je kunt declareren bij Menzis.

Wat is een gecombineerde leefstijlinterventie?

Een deelnemer aan een gecombineerde leefstijlinterventie die vergoed wordt uit de basisverzekering krijgt advies over en begeleiding bij:

  • Gezonde voeding en het aanleren van gezonde eetgewoontes;
  • Gezond bewegen conform de richtlijn Gezond Bewegen en hoe dit in te passen in het dagelijkse bestaan;
  • Het realiseren van de gedragsverandering die nodig is om een gezonde leefstijl te verwerven en te behouden.

De interventie bestaat uit een behandelfase (8 maanden) en een onderhoudsfase (16 maanden). Het daadwerkelijke bewegen realiseert de deelnemer in de eigen woon-/leefomgeving en maakt geen onderdeel uit van de interventie.

Inhoud van het CooL programma is als volgt

Het CooL programma is een tweejarig traject. Het basisprogramma is 8 maanden, daarna start het onderhoudsprogramma van 16 maanden. Beide programma’s bestaan uit 8 groepsbijeenkomsten en 2 individuele gesprekken. De groepsbijeenkomsten duren 90 minuten. Voor de individuele gesprekken geldt dat de in- en outtake 60 minuten duren en de 2 tussenliggende individuele gesprekken elk 45 minuten.

Basisprogramma

Gedragsverandering – duur 8 maanden

Sessie 1: Lekker eten geeft structuur

Sessie 2: Kom in beweging

Sessie 3: Kleine aanpassingen, groot effect 

Sessie 4: Slapen en ontspanning

Sessie 5: Gezond leven is plannen

Sessie 6: Hoe maak ik mijn acties tot een succes?

Sessie 7: Hoe gezond is jouw weekend?

Sessie 8: Hoe blijf ik in beweging?

Onderhoudsprogramma

Gedragsbehoud – duur 16 maanden

Sessie 1: Wat is je doel?

Sessie 2: Beweging, waar zit je kans?

Sessie 3: Voeding

Sessie 4: Je energiehuishouding

Sessie 5: Time management

Sessie 6: Succesvolle verandering

Sessie 7: Informatie overload

Sessie 8: Op eigen voet verder

Het stappenplan

Stap 1:Ga naar de huisarts

Indien je voldoet aan de criteria voor het CooL programma, maak een afspraak met je huisarts.

Stap 2: Verwijzing

De huisarts kan je verwijzen naar dit programma via VIPlive. Daarna kunnen we gaan starten!

Stap 3: intakegesprek

Van mij krijg je een e-mail om een afspraak te maken voor een intakegesprek

Coaching op Leefstijl
VIPlive logo

Wil je meer weten over de startdatum, dag en tijd van de eerstvolgende groep? Kijk dan op de actuele pagina van CooL

Wat deelnemers vinden van de GLi

“Ik ben erg enthousiast over de bijeenkomsten. Ik ben afgelopen drie maanden bijna 7 kg af  gevallen door gezonde keuzes te maken wat betreft voeding en bewegen.

Ik voel mij fitter en heb meer energie en niet het idee dat ik er veel voor moet laten. Het is voor mij belangrijk dat het geen dieet is. Ik eet wat ik gewend ben om te eten maar maak nu gezonde keuzes in wat ik eet, eet kleinere porties en neem meer de tijd om te eten. En af toe gewoon wat lekkers.

Uit elke bijeenkomst gebruik ik die adviezen en tips die  mij helpen om de gezonde levensstijl vol te houden. Ik heb b.v. veel gehad aan de eetmeter. Ik leerde onder andere dat ik teveel slechte vetten at en zelfs te weinig calorieën. Door dit stap voor stap aan te passen eet ik nu veel gezonder en ik heb niet het gevoel dat ik er alles voor moet laten.

De bijeenkomsten zijn ontspannen en er is veel ruimte voor eigen ervaringen en tips. Iedereen haalt datgene uit de bijeenkomsten wat hij of zij kan gebruiken, niets moet.”
Kim

“Ik volg het GLI programma bij Marjon nu een aantal maanden. Ik ben er blanco ingestapt en laat het op mij af komen. Uit elke bijeenkomst haal ik wel iets dat ik kan toepassen op mijn leefstijl. Alles gaat in kleine stapjes.

Ik was op zoek naar “iets” dat ik de rest van mijn leven kan toepassen om een gezonde leefstijl vol te houden, ik heb het idee dat dit met dit programma gaat lukken.

Marjon is een fijne coach die goed naar je luistert. Zeker het proberen waard!”

Anja