Vitaal en gezond met kanker

Na de diagnose kanker kun je nog steeds gezond en fit zijn om de behandeling(en) beter te doorstaan en kans op terugkeer van kanker na de behandeling(en) te verkleinen.

De diagnose kanker

Heb jij de diagnose kanker gekregen? Dan staat je leven op zijn kop. Van de een op de andere dag word je geleefd door artsen en verpleegkundigen. Onderzoekje hier, overleggen met een arts daar, afspraak met die en dan weer die…..”o, wie was dat ook alweer?” Kennis maken met radioloog, oncoloog en chirurg. Veel mensen om te ontmoeten die jou ook meteen heel veel kennis willen of moeten bijbrengen om je zo goed mogelijk te informeren. 

Welke behandelingen stellen ze voor en wat betekent dit voor mij? Zelf beland je in een soort apathie. Met gedachten als: “Ongelooflijk dat dit mij overkomt” of “ik voel me helemaal niet ziek”. Je bent ineens de regie over je eigen leven kwijt. Je moet luisteren naar andere mensen en erop vertrouwen dat zij het goede doen, want zelf weet je niets over de beste behandeling voor jouw specifieke kanker.

Vroeg of laat word je wakker uit je apathie. De diagnose en alles wat er op volgt is ingedaald. Jij bent ook een kankerpatient, ook al voel je je niet ziek. Er komt acceptatie van de diagnose en je gaat nadenken over wat je zelf wilt. Misschien word je zelfs even opstandig. Je wilt niet die borst kwijt of een stoma krijgen. Je wilt misschien wel zelfs een second opinion. Als je dit dan zelf kunt bepalen pak je de regie over je leven weer terug en dat is cruciaal. Dan kun je weer voor jezelf opkomen en zelf beslissingen nemen, natuurlijk wel samen met de experts.

Online coachen
Sporten op Terschelling met Melissa Heisterkamp

Fit worden vóór de behandeling

Om de behandeling(en) goed te doorstaan en zo snel mogelijk te herstellen na een behandeling is het belangrijk dat je fit bent als je de behandeling ingaat.

Er zijn ziekenhuizen die een programma aanbieden waar mensen fitter worden voor dat ze een operatie ondergaan. Dit zorgt dat de mensen beter uit de operatie komen, met minder complicaties en sneller herstellen. De gemiddelde ligtijd is dan 2 dagen korter.

Ik heb hier zelf ook ervaring mee. Voor mijn eerste borstoperatie heb ik veel hardgelopen, meer dan ik normaal doe, om maar zo fit mogelijk het ziekenhuis in te gaan. Na de operatie mocht ik helaas niet hardlopen maar wel wandelen. 2 dagen na de operatie wandelde ik alweer 5 km. En een week later alweer 8 km. Je hebt nog wel een grote wond en je lichaam moet daar ook zeer veel energie aan besteden. Soms merkte ik ook wel dat ik iets te hard mijn best deed om mijn fitheid te laten zien en dan kreeg ik een terugslag. Na 1 of 2 rustdagen ging ik weer lekker wandelen.

Voor iedereen is er een andere manier om zijn fitheid te verkrijgen. Tijdens de coaching gaan we samen op zoek naar wat voor jou werkt. Als ik denk dat je nog extra hulp nodig hebt kan ik je in contact brengen met een oncologisch fysiotherapeut.

Gezonde voeding vóór, tijdens en na de behandeling

Misschien let je nog niet zo op je voeding, maar ook gezonde voeding is van belang voor je herstel na een operatie. Voldoende eiwitten, vezels, vitamines en mineralen zijn essentieel voor het herstel na een operatie.

Spierbehoud is belangrijk om lekker te kunnen bewegen. Bewegen en spieren zorgen voor een goede verbranding wat voorkomt dat je meer vetcellen krijgt. Met goede voeding heb je hier ook invloed op.

Na een chemokuur kun je je smaak verliezen. Hierdoor heb je misschien geen zin meer om te eten. Of je bent te moe om te eten. Niet eten is geen optie, dat belemmert je herstel. Er zijn manieren om je eten toch lekker te gaan vinden ook al heb je geen of een andere smaakbeleving. Bij moeheid gaan we een andere oplossing vinden om toch goed te blijven eten.

Ook andere klachten kunnen voorkomen na een chemokuur zoals diarree, verstopping, misselijkheid, braken en/of onbedoeld gewichtsverlies. Dit alles kan van invloed zijn op de voedingsstoffen die je binnenkrijgt. Samen gaan we uitzoeken wat voor jou het beste is om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Om dit te waarborgen kan ik je ook naar een oncologisch diëtist verwijzen.

 

 

Wanneer is dit programma voor jou?

 • Als je gediagnosticeerd bent met kanker
 • Als je gezonder en vitaler de behandelingen wilt doorstaan
 • Als je sneller wilt herstellen na een behandeling
 • Als je ernstig vermoeid bent na de behandelingen van kanker
 • Als je moeite hebt met eten na de behandelingen van kanker
 • Als je niet weet welke voeding het beste is voor jou
 • Als je wilt leren een fitter leven te leiden
 • Als je wilt praten met een coach en ervaringsdeskundige
 • Als je een luisterend oor nodig hebt en je leefstijl wilt aanpassen
 • Als je het mentaal even moeilijk hebt met alles wat er gebeurt in je leven
 • Als je de kans op een 2e keer kanker significant wilt verkleinen

Als jij een gezonde leefstijl wilt gaan leiden omdat je nu tegen iets aanloopt wat je totaal niet wilt hebben. Je wilt behalve je kanker heel vitaal en gezond zijn meld je dan aan voor dit programma.

In het voorbeeldprogramma hieronder starten we met een intakegesprek van 60 minuten en daarna 5 coachgesprekken.
Dit programma kan individueel aangepast worden aan jouw behoeften. Als je minder coachgesprekken wilt is dat bespreekbaar.

In gesprek met klant
Online coachen

Inzichten na het volgen van een traject 

Je weet wat een gezonde leefstijl inhoudt

Je herkent je eigen valkuilen wat betref voeding

Je hebt inzicht in de voedingsstoffen die je dagelijks moet innemen om gezond te blijven

Je weet hoe je moet omgaan met je voeding wat betreft smaakbeleving, misselijkheid, braken, diarree en verstopping

Je weet hoe je je vitaliteit kunt verbeteren

Je weet hoe je om moet gaan met je vermoeidheid 

Je kent je grenzen en weet hoe je daarmee om moet moet gaan

Resultaat na het volgen van dit traject

Je herstelt sneller na een operatie

Je hebt minder kans op complicaties na een operatie

Je bent mentaal weerbaarder

Je zorgt voor een goede spieropbouw

Je ondergaat met meer vertrouwen je behandelingen

Je hebt minder kans op bijwerkingen van behandelingen

Je voelt je fitter met meer spieren

Je staat positiever in het proces

Je bent trots op jezelf

Je bent trots op de behaalde resultaten

Je heb de regie over je eigen gezondheid