Herken je dit?

Je gaat lekker op vakantie en als je thuiskomt voel je toch dat je broeken wat meer knellen. Op vakantie draag je losse kleding of badkleding en dus merk je er niets van.

Als je op vakantie gaat ga je lekker genieten, alles loslaten, lekker niets doen. Veel mensen houden van all inclusive hotels. Eten en drinken wat je wilt zonder je zorgen te maken over wat het gaat kosten. Als goede Nederlander wil je je geld er wel uit hebben en eet en drink je vast meer dan goed voor je is 😉

Ook lig je graag in de zon te bakken, een baantje zwemmen in het zwembad of de rustige zee. Hmmm, heerlijk. Na het zwemmen weer lekker op je stoel om op te warmen. Weer een paar uurtjes bakken ☀️, misschien een leuk boekje lezen. De enige beweging die je krijgt is van je ligplek naar de eet- en drinkplek en hopelijk een baantje zwemmen om af te koelen.

 

De Gevolgen

Die riem die een gaatje losser moet, die broek die net iets meer knelt bij de benen. Die jurk die zo leuk zat maar nu juist je bolle buik zo accentueert, pfffff.

Thuis ga je op de weegschaal staan. Je bent niet blij wat je ziet. 2, 3, 5 kilo erbij in 2, 3, 4 weken. Je schrikt je een ongeluk en denkt dat alles wat je voor de vakantie had bereikt voor niets is geweest.

Niets is voor niets. Dat wat je voor de vakantie al gedaan had zorgt er juist voor dat je als je dat nu weer oppakt je ook zo weer op je oude gewicht bent. Je moet nu alleen weer even heel streng voor jezelf zijn met eten. Eet met mate, liefst 3 keer per dag en geen of gezonde tussendoortjes. Ga daarnaast ook weer regelmatig bewegen. Pak je normale weekstructuur weer op.

 

Tips om vakantiekilo’s te voorkomen

Eet niet teveel

Dit lijkt een open deur. Het is zo logisch. Ik herken het ook bij mezelf. Je besteld een lekker hoofdgerecht. Ik eet nog steeds vlees en dat staat overal op het menu. Maar altijd is het stuk vlees te groot en toch eet ik het op omdat ik ervoor betaald heb. Naast het vlees eet ik dan alleen nog een beetje groente. Een enkele keer eet ik een nagerecht, maar dan zit ik echt propvol. Na 2 dagen heb ik het gevoel dat ik nooit meer honger heb en voel me schuldig omdat ik zoveel kan eten. Dan komt het moment dat ik weer meer op mijn porties gaan letten. Herken je dit? Of blijf jij de hele vakantie door veel eten? Kijk dan eens bij de tip ‘eet bewust’.

Eet bewust

Kijk eens goed naar het eten wat je besteld heb. Wat ligt er op je bord. Hebben ze het mooi opgemaakt of juist niet? Ga een langzaam proeven. Proef de structuur van de verschillende voedingsmiddelen en merk de smaak op van elk onderdeel. Eet langzaam en met aandacht. Als je langzaam eet heeft je maag meer tijd om een seintje aan de hersenen te geven. Het seintje waarmee de maag aangeeft dat die vol zit. Als je langzaam eet eet je minder omdat je hersenen bij minder voedsel al het seintje krijgen om te stoppen met eten. Daarnaast geniet je natuurlijk meer van je eten. Laat het alleen niet koud worden 😉.

Blijf bewegen

Ook dit klinkt zo simpel, maar dat is het meestal niet op vakantie. Als het overdag te warm is ga dan na het avondeten nog een half uur tot uur wandelen. Heerlijk is dit en goed voor de spijsvertering. Je gaat dan ook meteen met een minder volle maag naar bed. Met een volle maag naar bed gaan zorgt trouwens ook voor slecht slapen. Herken je dit?

In veel hotels is er ook een fitnessruimte. Maak daar gebruik van. Ga de ene dag wandelen en de andere dag een half uurtje fitnessen. Zo blijf je lekker fit en verbrand je calorieën waardoor je minder in gewicht aankomt.

Wees matig met alcohol

Als we op vakantie zijn vinden we een glaasje wijn of bier ook wel erg lekker bij het eten en ook daarna nog. Alcohol is een belangrijke dikmaker, er zitten heel veel calorieën in.

Als je elke dag een ruime hoeveelheid alcohol drink zul je dat ook merken op de weegschaal. Neem op vakantie ook eens een alcoholvrije dag! Dan zal je niet of minder aankomen.

Als je deze tips opvolgt zul je minder last hebben van vakantiekilo’s
Wil je nog meer tips? Download dan mijn e-book met 17 tips: van uitgeblust, gestrest en een tikkeltje te zwaar naar een vitaal, ontspannen en een goed lijf.