De invloed van slaap op overgewicht

Slaap en overgewicht hebben meer met elkaar te maken dan je zou denken. Het is algemeen bekend dat een goede nachtrust essentieel is voor onze gezondheid en welzijn. Maar wist je dat het gebrek aan slaap een rol kan spelen bij gewichtstoename en overgewicht?

Het verband tussen slaaptekort en overgewicht is complex, maar er zijn verschillende mechanismen die dit kunnen verklaren.

Ten eerste heeft slaapgebrek invloed op onze hormonen die de eetlust reguleren. Het hormoon leptine, dat verantwoordelijk is voor het gevoel van verzadiging, wordt verminderd bij slaaptekort, terwijl het hormoon ghreline, dat de eetlust stimuleert, juist toeneemt. Dit kan leiden tot een verhoogde honger en meer eetbuien, vooral met betrekking tot calorierijk voedsel.

 

Hoe beinvloedt slaapgebrek je leefstijl?

Als tweede kan vermoeidheid door gebrek aan slaap leiden tot verminderde motivatie om te bewegen en lichamelijk actief te zijn. Hierdoor verbranden we minder calorieën gedurende de dag. Ook kan slaaptekort de stofwisseling vertragen, waardoor ons lichaam minder efficiënt calorieën verbrandt, zelfs in rust.

 

De invloed slaap op je  stresslevel

Het derde mechanisme is de rol van stress en de stresshormonen. Slaapgebrek kan leiden tot een verhoogd stressniveau, wat op zijn beurt kan leiden tot emotioneel eten en het verlangen naar comfortvoedsel, zoals snacks en suikerrijk voedsel. Dit kan een negatieve invloed hebben op ons gewicht en leiden tot een vicieuze cirkel van stress, slechte eetgewoonten en gewichtstoename.

Om dit te voorkomen, is het belangrijk om voldoende slaap van goede kwaliteit te krijgen.

 

Hoe krijg je een goede kwaliteit van slaap?

Probeer een regelmatig slaapschema aan te houden en creëer een rustige en comfortabele slaapomgeving.

Ook hier geldt de drie R’en: Reinheid, Rust en Regelmaat.

Zorg overdag voor voldoende rustmomenten. Neem ook echt lunchpauze als je werkt en ga lunchwandelen.

Vermijd het gebruik van elektronische apparaten voor het slapengaan, omdat het blauwe licht onze slaap kan verstoren.

Kijk geen spannende TV of netflix serie later op de avond. Kijk liever iets heel saai’s zodat je hersens echt tot rust komen.

Daarnaast kan het vermijden van cafeïne en zware maaltijden voor het slapen gaan ook bijdragen aan een betere nachtrust.

Alcohol, wat een bekend slaapmutsje is, zorgt voor een slechte kwaliteit van slaap. Dus liever geen alcohol vlak voor je gaat slapen.

Zorgen dat de slaapkamer donker en koel is.

Als je naar de WC moet ’s nachts dan het licht zoveel mogelijk uitlaten. Licht in je ogen zorgt dat er weer allerlei processen aan de gang gaan waar door je wakker wordt.

 

Het effect van een goede slaap

Door voldoende slaap te krijgen, geef je je lichaam en hersens de kans om te herstellen, je hormonen in balans te brengen en je energieniveau op peil te houden.

Dit kan je helpen om een gezond gewicht te behouden en je algehele welzijn te verbeteren. Dus zorg goed voor jezelf en gun jezelf die broodnodige rust!